Sunday, May 29, 2005
KUIH ABOK2 SARAWAK
300g kelapa parut, prefarably yg dibuang kulit
400g sagu biji
pandan essence
garam
Gaul rata sagu biji, kelapa parut
Masukkan garam sikit, pandan essence.
Gaul rata

Tuang dalam acuan.
Tekan mampat2, ratakan.

Kukus selama 2 1/2 jam.
Okay, tu original nya tau!
Hamba kalau tak modify resepi, tak sah!
Heheh
Tuang satu bahagian di dlm acuan.
Tekan, mampat, ratakan.
Taburkan gula melaka di atasnya.
Timbuskan gula melaka dengan bahagian satu lagi tu.
Kukus selama 2 jam.



Ah! Dia jadi ginik!
Perbezaan kuih abok2 sarawak dengan kuih abok2 semenanjung ialah,
Abok2 Sarawak tak pakai baju! Tak dibungkus dengan daun pisang.
Dan tak ada gula melaka.....
Tapi kuih abok2 beta,
ader kaler2, ada gula melaka,
tapi bogel tak pakai baju.
Note: Resepi asal dikukus selama 2jam.
Tapi, oleh kerana biji sagu telah dibasuh,
I kukus for 45mins ajer....
Amacam, Keerook?
Orait tak? 1st attempt, beb!
Abah kata, Sseddaaappp!
Yaya kata, "Buat lagi, Long.."
Mak kata, "Oraitz! Dah pass!"
Shahlynn Gone Jellyfishing in Bikini Bottom @
3:49 PM
|
+++++