Thursday, July 21, 2005
KARI DAGING KERISIK
* Daging 1kg, direbus dengan 4 cawan air. Air rebusan, jgn dibuang*
Bahan Kisar5 btg cili kering
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
halia, lengkuas
2 btg serai
Bahan Tumis1 biji bawang merah - hiris
1 inci kayu manis
2 biji pelaga
2 biji bunga cengkeh

daun ketumbar
3biji kentang - potong panjang & goreng
1/2 cawan kelapa, dijadikan kerisik
2 sudu makan tomato puree
Peraturan
Tumis Bahan Tumis.

Masukkan Bahan Kisar & tumis hingga garing & wangi.
Masukkan Daging & Air Daging.
Gaul rata.
Masukkan tomato puree & kerisik.
Tambah lagi air daging.
Masakkan ini tidak berkuah & tidak terlalu kering.
Taburkan kentang goreng & daun ketumbar apabila menghidang.

Sedap dimakan dengan roti, roti perancis dan nasi.
Shahlynn Gone Jellyfishing in Bikini Bottom @
10:20 PM
|
+++++